PREDTEKMOVALNA EKIPA U8

V skupini U8 otroci v starosti med 6. in 7. letom v zimskem času smučajo 1-2 krat na teden. Ker vemo, da je šola pomembna, ti treningi večinoma potekajo ob vikendih, občasno pa tudi med tednom, vendar v popoldanskih urah.

V 90% gre za situacijsko smučanje, spoznavanja lepot smučanja in vadb osnov alpskega smučanja skozi igro. Vključene so tudi didaktične postavitve/kratki količki in razni poligoni, saj vemo, da so postavitve največji magnet za otroke.

Tekmovalci se udeležijo tudi veleslalomskih (VSL) tekmovanj, in sicer največ 3-5 na leto. Te tekme izgledajo kot prave tekme, z nagradami, ambientom in vzorniki. Zavedamo se, da otroci radi tekmujejo, prav tako pa se zavedamo, da je to še zelo zgodnja faza otrokovega smučanja, kjer bi naj bilo tekmovanje prisotno v najmanjšem možnem obsegu. Za prevoz otrok na treninge in tekmovanja je poskrbljeno, za zborno mesto pa se dogovorimo pred začetkom sezone.

Otrokov v tej skupini omogočamo tudi suhe treninge, in sicer 2-3 krat tedensko (več v poletnem času). V poletnih mesecih vadba poteka v naravi, v zimskem času pa v telovadnici III. OŠ v Celju.

Poudarek je predvsem na igri, koordinaciji, okretnosti, ravnotežju ter splošni vzdržljivosti. Razvijamo motorične sposobnosti otrok in jim nudimo različne aktivnosti (adrenalinski kampi, hoja, rolanje, plavanje, igre z žogo…).

Trenerka Maruša Šmid

Maruša se je kot bivša tekmovalka SK Celja v sezoni 2021/2022 priključila klubski trenerski ekipi, kjer se druži in trenira z našimi najmlajšimi člani. Občasno priskoči na pomoč tudi starejši skupini ali pa naredijo trening skupaj.

Trenerka Saša Brezovnik

Saša je bivša tekmovalka SK Celje, v sezoni 2019/2020 pa se je v klubske vrste vrnila kot trenerka, in sicer skupine U10 in U12. Že kot cicibanka je bila najboljša smučarka v državnem in regijskem merilu. Rezultate na državnem nivoju je vzdrževala tudi kot mladinka in se udeležila tudi zimskih mladinskih OI. Debitirala je tudi na tekmi svetovnega pokala Zlata lisica in pa na Svetovnem prvenstvu v St. Moritzu na ekipni tekmi.

Trener  GREGOR MARGUČ

Gregor je trener in član SK Celje že vrsto let. Vrsto let je bil trener pri Smučarski zvezi Slovenije. Bil je trener moške ekipe za Evropski pokal, ženski trener ekipe za Evropski pokal, skratka trener z vrsto let izkušenj. V sezoni 2021/2022 se je vrnil v klub, kjer svoje znanje prenaša na tekmovalce skupin U10 in U12. V pomoč je tudi drugim ekipam, predvsem FIS, kjer ima ogromno izkušenj.

TEKMOVALNA EKIPA U10 in U12

Trenerja SAŠA BREZOVNIK in GREGOR MARGUČ

V skupinah U10 in U12 otroci v starosti med 8. in 11. letom v zimskem času smučajo 2-3/4 krat na teden, treningi potekajo med vikendi, med tednom pa v popoldanskem času. V 70-80% gre za situacijsko smučanje, kamor so vključene tudi didaktične postavitve, 20-30% pa je smučanja v tekmovalnih postavitvah. S tem otroci širijo spekter znanja in kar je zelo pomembno, razbijajo monotonost.

Tekmovalci se udeležujejo veleslalomskih (VSL) tekmovanj, do največ 7 (U10) ali 12 (U12) na leto. Tekme izgledajo kot prave tekme, z nagradami, ambientom in vzorniki. Tekmovalci v skupini U12 tekmujejo tudi za pokal U12, v okviru katerega so v Sloveniji izvedene štiri državne tekme, ena pa šteje tudi za državno prvenstvo. Za prevoz otrok na treninge in tekmovanja je poskrbljeno, zborno mesto je običajno pri hipermarketu Mercator Celje oziroma po dogovoru na začetku sezone.

V obdobju od maja do septembra imajo tekmovalci 2-3/4 krat suhe treninge. Treningi se izvajajo v naravi.

Poudarek je na igri, koordinaciji, okretnosti, ravnotežju in splošni vzdržljivosti. Pri skupini U12 pa tudi na moči, gimnastiki, koordinaciji, vzdržljivosti ter senzomotoričnimi vadbami. Razvijamo motorične sposobnosti otrok in jim nudimo različne aktivnosti (adrenalinski kampi, gimnastika, hoja, rolanje, plavanje, igre z žogo…). V poletnih mesecih se organizira tudi kondicijski kamp na Rogli.

TEKMOVALNA EKIPA U14 in U16

Trener Tomaž Hribar

Tekmovalci v tej starostni skupini (od 13 do 16 let) v zimskem času smučajo 4-5 krat na teden. V mesecih od septembra do novembra se največ smuča na bližnjih ledenikih (Molltal, Zermat, Hintertux). V 40% (U14) ali 20% (U16) gre za situacijsko smučanje kamor so vključene tudi didaktične postavitve, 60% (U14) ali 80% (U16) pa predstavlja smučanje v tekmovalnih postavitvah. V skupini U16 se približno 50% trenira veleslalom, 30% slalom ter 20% superveleslalom.

Vadbena tehnika temelji na analizi sodobnega smučanja, elementih, ki so skladni z aktualno smučarsko tehniko, upoštevanju sodobne opreme, primernih gibalnih vzorcev ter petih značilnosti: hitrost, ritmičnost, pravočasnost, natančnost in mehkobo. S tem širijo spekter znanja.

Tekmovalci trenirajo tri discipline, veleslalom, slalom in superveleslalom, in se v vseh disciplinah udeležujejo regijskih in državnih tekmovanj. Ob dobrih rezultatih na državnih tekmovanjih so jim omogočena tudi tekmovanja na večjih mednarodnih tekmovanjih. Za prevoz otrok na treninge in tekmovanja je poskrbljeno, zborno mesto je po dogovoru na začetku sezone.

V obdobju od maja do septembra imajo tekmovalci 3-4 krat suhe treninge. Treningi se izvajajo v naravi, največkrat na igrišču I. Gimnazije v Celju. Poudarek je na moči, gimnastiki, koordinaciji, vzdržljivosti ter senzomotoričnimi vadbami.  V poletnih mesecih se organizira tudi kondicijski kamp na Rogli, kjer se razvijajo širše baze motoričnega znanja (uvajanje v različne športne aktivnosti).

Trener Tomaž Hribar

Tomaž je po izobrazbi je profesor športne vzgoje in trener alpskega smučanja. V SK Celje se je pridružil v sezoni 2022/2023 in prevzel vodenje ekipe U14 in U16.

Trener Jure Čas

Kot vrhunski športnik se je največ udejstvoval v alpskem smučanju, najprej kot tekmovalec nato v zadnjih nekaj letih tudi kot trener.  V letošnji sezoni pa se je priključil trenerski ekipi SK Celje in prevzel vodstvo mlade FIS ekipe s katerimi želi doseči zastavljene cilje in si z delom pridobite nove izkušnje za naprej.

FIS EKIPA U18 in U21

Prestop v FIS program velja za enega največjih preskokov v tekmovalnemu smučanju. Na podlagi dobrih rezultatih v mladinski kategoriji je tekmovalec lahko izbran v reprezentanco Smučarske zveze Slovenije, ostali tekmovalci pa trenirajo pod okriljem kluba.

Ker smo že v preteklosti veljali za močan klub z zelo dobrimi tekmovalci, smo se odločili to zgodbo peljati naprej pod okriljem nekdanjega vrhunskega tekmovalca, zdaj v vlogi trenerja, Bernarda Vajdiča. Kondicijski treningi se v pripravljalnem obdobju povečajo na skoraj vsak dan in so iz leta v leto intenzivnejši. Snežnih treningov je v poletnih mesecih precej več, v zimskem času pa veliko tekmovanj. Vsa tekmovanja so mednarodnega ranga, kar pomeni da se lahko tekme udeleži kdorkoli, če je le registriran tekmovalec. Običajno je trener tisti, ki spremlja razpis tekmovanj in se odloča kam in kdaj se bo odpravil s tekmovalcem.

Skoraj 90% je smučanja v tekmovalnih postavitvah, veliko več je potovanj in odsotnosti od doma. Obstajajo FIS pravila, na podlagi katerih se določijo štartne številke, kriteriji, na podlagi katerih lahko štartaš Svetovni pokal, kriteriji za nastop na Svetovnih prvenstvih, Olimpijskih igrah in še katerih drugih tekmovanjih. S trdim delom in disciplino je vse mogoče, kar dokazuje tudi naš tekmovalec Martin Čater in v klubu si želimo še več tako dobrih tekmovalcev, zato jim želimo pomagati, da bo imela njihova pot do samega vrha predvsem lepih vzponov in čim manj padcev.